Nooit meer ijs? Vergeet je drukregelaar niet
Met de tropische temperaturen van de afgelopen dagen zou je het bijna vergeten: ijs. Maar zodra het kwik weer daalt, liggen bevroren drukregelaars weer op de loer. Vooral bij het gebruik van gassen zoals koolzuur (CO₂) en argon ontstaat bij decompressie een sterke afkoeling. Dit kan leiden tot ijsvorming op appendages – met name op de drukregelaar zelf.
IJs in het najaar: een veelvoorkomend probleem
In de herfst, als de buitentemperatuur onder de 10°C daalt en de luchtvochtigheid hoog is, zien we dit fenomeen regelmatig terug. Een dun laagje rijp op de drukregelaar is meestal geen probleem – drukregelaars zijn ontworpen om te functioneren tot -20°C. Maar als er vocht aanwezig is in de drukregelaar, kan dit wél leiden tot storingen.
Dat vocht kan ontstaan wanneer er geen droog gas wordt gebruikt of als de cilinder niet goed is doorgespoeld bij vervanging. Daalt de temperatuur van de drukregelaar onder het vriespunt, dan bevriest het aanwezige vocht. Dit kan ervoor zorgen dat ijskristallen zich vormen op kritieke plekken in het mechanisme. Daardoor kan de afsluitklep niet goed sluiten, met inwendige lekkage als gevolg. Ook kan de drukregelaar blokkeren – bijvoorbeeld doordat ijskristallen het ventiel doen vastvriezen, waardoor de gaslevering stopt.
Voorkomen is beter dan stilstand
Om dit te voorkomen, is het verstandig om het gas voor te verwarmen met een gasverwarmer. Zo compenseer je de afkoeling van het gas tijdens decompressie. Belangrijk daarbij is dat de gasverwarmer wordt afgestemd op de hoeveelheid gas die gebruikt wordt.
Let op: bij CO₂ is de maximale gasafname beperkt tot gemiddeld 1 Nm³/uur. Dit komt doordat vloeibare koolzuur eerst moet verdampen voordat het als gas beschikbaar is. Neem je méér af dan de cilinder aankan, dan daalt de druk en kan de gasstroom stagneren.
De juiste gasverwarmer kiezen
Onze Spectron Gasverwarmers zijn speciaal ontworpen om efficiënt warmte over te dragen aan het gas. Zo zorgen ze met relatief weinig vermogen toch voor een effectieve opwarming.
Aanbevolen vermogens:
- Voor 1–6 cilinders CO₂: gebruik minimaal een 250 Watt gasverwarmer: GVW 250
- Voor 6–10 cilinders CO₂: gebruik minimaal een 500 Watt gasverwarmer: GVW 500
Beide modellen zijn voorzien van een dubbele thermostaat: één voor de standaard temperatuurregeling en één als beveiliging tegen oververhitting. Ze zijn uitgerust met een duidelijke LED-indicator en een 200 cm aansluitsnoer met randaardestekker (CEE 7/7).
Direct leverbaar uit voorraad
Zowel de GVW 250 als de GVW 500 zijn uit voorraad leverbaar om jouw installatie klaar voor het najaar te maken.